ويژگی ظاهری گوشت مرغ سالم وبهداشتی در مراكز توزيع و عرضه

جامعه آشپزی پزانه : گوشت مرغ در سبد غذایی خانواده های ایرانی به علت قیمت مناسب تر از گوشت قرمز از جایگاه ویژه ای برخوردار است. این مقاله به شما نشان می دهد تا چگونه مرغ سالم و تازه را برای خانه و آشپزخانه خود خریداری نمایید و ويژگی ظاهری گوشت مرغ سالم را بهتر بشناسیم. با ما  همراه باشید:


گوشت مرغ تازه بايد (ويژگی ظاهری گوشت مرغ سالم) :
• رنگ ماهيچه هاي اعضاء خلفي و پاها قرمز و ماهيچه هاي سينه روشن مايل به زرد بوده و پوست بطور يكنواخت روي بدن كشيده و عاري از هر گونه پارگي يا تورم ، خونمردگي ، تغيير رنگ و خراش باشد .

• لاشه مرغ در هنگام فروش باید عاری از امعاء و احشاء باشد و همچنین شکم نیز خالی باشد .

• آلایش های خوراکی (دل ، جگر و سنگدان) پاک شده که به صورت باز و در شرایط غیر بهداشتی عرضه می گردد می توانند موجب بیماریهای مختلف از جمله اسهال و مسمومیت گردند.لذا از آلایش های بسته بندی شده که در یخچال نگهداری می شوند استفاده نمائید.
• جگر و سنگدان بايد خارج شده و پس از تميز كردن در داخل حفره شكمي قرار بگيرد .

• قلب و جگر بايد داراي رنگ طبيعي و حجم معمولي باشد .
• هيچگونه آثار شكستگي و يا انحناي غيرطبيعي و غيرعادي، در استخوان‌هاي اسكلتي بدن نبايد مشاهده شود.
• مرغ بايد كاملاً‌ تميز و عاري از ذرات خارجي باشدو کاملا پرکنی شده باشد .
• فاقد هرگونه آثار سوختگي ناشي از آثار شعله دادن باشد .

• گوشت مرغ باید عاری از قارچ زدگی و نباید هیچ گونه بوی غیر طبیعی مثل بوی ترشیدگی و یا تعفن از آن استشمام شود.
• در اتصالات داخلي گوشت به استخوان تغيير رنگ يا بوي بد مشاهده نگردد .

• چربي طيور بايد رنگ زرد روشن يكنواخت داشته و بدون هيچگونه بوي بدي باشد.

• مرغ بايد بطور بهداشتي تهيه و داراي گواهي بهداشتي باشد .

• ميزان لاشه موجود در فروشگاه متناسب با ظرفيت يخچال باشد .

• نگهداري و عرضه مرغ منحصراً‌بايد در داخل يخچال هاي ويترين دار صورت گيرد .

• مرغ نبايد در آب گذاشته شود .

• شستشوي لاشه و ضمائم آن در داخل فروشگاه ممنوع است .
• نگهداری و عرضه گوشت مرغ تازه منحصرا باید در داخل یخچالهای ویترین دار و در دمای 0تا 4 درجه سانتیگراد صورت گیرد و نگهداری و عرضه گوشت مرغ منجمد منحصرا باید در داخل فریزر و در برودت 18- درجه سانتی گراد صورت گیرد.

• گوشت مرغ بايد سفتي و قوام طبيعي را داشته باشد .


مرغ منجمد علاوه بر خصوصيات ذكر شده بايد (ويژگی ظاهری گوشت مرغ سالم) :

– بصورت منجمد به دست مصرف كننده برسد .

– گوشت مرغ منجمد ،‌پس از رفع انجماد سختي و قوام طبيعي خود را حفظ كرده و سطح آن ليز و لزج نباشد .

– داخل بسته بندي مرغ منجمد فاقد مواد خارجي – خونابه يا آب منجمد شده باشد .
– مرغ منجمد بايد عاري از آثار سوختگي ناشي از انجماد (لكه هايي با رنگ سفيد گچي تا خاكستري ) يا قارچ زدگي (لكه هاي رنگي ناشي از رشد قارچ) باشد .

يادآوري: سوختگي ناشي از انجماد به لكه‌هايي با رنگ سفيد گچي تا خاكستري گفته مي شود كه (در اثر تبخير شديد آب فراورده ناشي از سرمازايي بيش از اندازه معين) در سطح پوست و يا گوشت مرغ نمايان مي شود.

– مرغ منجمد بايد در كيسه هاي پلاستيكي سالم ،‌ بدون عيب و پارگي و داراي نشانه گذاري مربوطه (از جمله تاريخ توليد ، انقضاء ،‌ مجوز سازمان دامپزشكي ، شرايط نگهداري و … ) عرضه شود .

– حتماً داخل سردخانه 18- تا 25- درجه سانتيگراد تا زمان عرضه به مصرف كننده نگهداري شود و نگهداري آن داخل يخچال غيرمجاز است.


علائم فساد لاشه مرغ عبارتند از:
1. تغيير رنگ ناحيه شكمي به رنگ متمايل به سبز يا آبي ، از علائم فساد لاشه مي باشد.
2. هنگام بازرسي ظاهري ، بال‌ها را باز و پس از مشاهده زير آن ها بو گردد، تغيير رنگ و يا بو از علائم شروع فساد لاشه مي باشد.
3. در صورت تغيير بو يا شروع فساد بهترين محل براي بازرسي ناحيه داخلي اتصال ران به بدن است كه در مراحل اوليه شروع فساد با برش اين ناحيه و بو كردن مي‌توان متوجه آن شد.
4. در مراحل فساد كلي لاشه، عضلات شل، وارفته و رنگ تيره تر از حالت طبيعي است. بوي نامطلوب بيشتر شده و به ويژه در ناحيه مقعد و چينه دان رنگ سبز ظاهر مي شود.


عمر ماندگاري

عمر ماندگاري (Shelf – Life ) گوشت مرغ به شرح جدول زیرمي‌باشد .

جدول – عمر ماندگاري گوشت مرغ

نام فرآورده

شكل عرضهشرايط نگهداري دما

(درجه سانتي‌گراد)

عمر ماندگاري

لاشه كامل

مرغ

 تازه

(بسته‌بندي معمولي)

0 تا4+

3روز (72ساعت)

(بسته‌بندي در خلاً)

0 تا4+

5روز

(بسته بندي با اتمسفر اصلاح شده)

0 تا4+

7 روز

منجمد

(بسته‌بندي كارتني)

18-

12 ماه

قطعات

گوشت مرغ

 (با/ بدون استخوان)

 تازه

(بسته‌بندي معمولي)0 تا4+

3روز (72ساعت)

(بسته‌بندي در خلاً)0 تا4+

5روز

(بسته بندي با اتمسفر اصلاح شده)0 تا4+

7 روز

منجمد(بسته‌بندي كارتني)18-

9 ماه


تهيه وتنظیم (ويژگی ظاهری گوشت مرغ سالم): نسرين مهرداد

كارشناس ارشد علوم دامی و عضو کمیته کدکس مواد غذایی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان


 

دسته بندی ها: مطالب مفید

دیدگاهی وجود ندارد، اولین نفری باشید که دیدگاه ثبت می کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

توجه: دیدگاه های منعکس شده در سایت نظر کاربران است و لزوما مورد تایید سایت نیست.

ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای ضروری با * مشخص شده اند

*
*